השקיה חכמה 

גינות פרטיות ומשטחי דשא ציבוריים הם הריאה הירוקה של כולנו. השקיה נכונה ומבוקרת, שתילת צמחיה בעלי צריכת מים נמוכה ושימוש בצמחים שניתן להשקותם גם במים שוליים מאפשרים המשך גידול וטיפוח של צמחיה במקביל לחסכון אמיתי במים.

 

במיוחד בהשקיה, חבל על כל טיפה

כלל גני הנוי הציבוריים ברשויות המקומיות בארץ משתרעים על פני שטח של כ 65,000 דונם. שטחים אלה מתרחבים משנה לשנה וכמות מי ההשקיה המשמשים בפועל לאחזקת גנים, עדיין גדולה מהכמות הנדרשת. ההקצאה השנתית לשטח זה, בתנאים של מצאי מים מלא, עומדת על סדר גודל של כ- 37 מלמ"ק אולם היא הסתכמה בשנת 2009 בפחות מ 20 מלמ"ק וזאת לאור קיצוץ חד שנאלצה לערוך רשות המים  בכמויות המוקצבות לרשויות המקומיות בעקבות משבר המים החמור.

עד שנת 2008 הוערכה הצריכה הממוצעת לדונם ברשויות המקומיות בכ 800 מ"ק לדונם. הקצאות המים עפ"י כללי המים המעודכנים עומדות על ממוצע ארצי של כ 570 מ"ק לדונם.

 

10 עצות שימושיות לחיסכון במים בגינה

השקיה מבוקרת ונכונה יכולה לחסוך כמויות גדולות של מים. לנוחיותכם, יצרנו כלי המאפשר את חישוב כמות המים הנדרשת להשקיית הגינה הפרטית. 
כדי לייעל את ההשקיה ולחסוך במים יש לנקוט במספר צעדים חשובים ולהתייעץ עם אנשי מקצוע מומחים. להלן 10 עצות שימושיות לחיסכון במים בגינה:

  1. השקיה באמצעות ממטרות ומתזים מותרת בהתאם לכללי המים בין החודשים אפריל ונובמבר ובין השעות 17:00 עד 10:00 למחרת ומדרום לקו מיעוט משקעים בכל חודשי השנה. השקו את הגינה בשעות הקרירות, כשאין משבי רוח (בדרך כלל עד 06:00 בבוקר) וכך תקטינו את התאיידות המים ותמנעו מחלות עלים. 
  2. שיתלו צמחים הידועים כחסכנים במים. 
  3. הקצו את כמויות המים להשקיה בהתאם למזג האוויר ולצורכי הצמח. 
  4. אבזרו את הגינה בקוצבי מים או במחשבי השקיה בעלי התו הכחול, לחיסכון במים ולבריאות הצמחייה. בצעו בקרה ותחזוקה במערכות ההשקיה.
  5. חפו את הגינה בכמויות נדיבות של חומר חיפוי למניעת התייבשות הקרקע והתחממותה ולצמצום התפתחות עשבים שוטים בגינה. 
  6. חלקו את הגינה לקבוצות על פי סוג הצמחים והתנאים הדרושים להתפתחותם. התאימו את השקיית הגינה לקבוצות.
  7. הגדילו את מרווחי ההשקיה לצמחים ולדשא. הגדלה זו תגרום להעמקת השורשים וליצירת צמחים חזקים, בעלי יכולת קליטת מים טובה יותר. 
  8. כסחו את הדשא לעיתים תכופות. פעולה זו תביא לחיסכון ניכר בצריכת המים. 
  9. גזמו נוף מיותר של עצים ושיחים הגוזלים מים שלא לצורך. 
  10. פזרו והצניעו כמויות גדולות של קומפוסט. הקומפוסט משפר משמעותית את אחיזת המים בקרקע.

 
חסכון במים - תכנון גנים ונוף 

בדיקות של מומחים בענף הגינון העלו כי חלק מהגנים בארץ אינם מושקים באופן יעיל ומבוקר. ניתן ליעל את השימוש במים ע"י שדרוג מערכת ההשקיה והחלפת צמחים לצמחייה חסכנית במים. השקיה נכונה היא שילוב של הכרת דרישות המים של צמחי הנוי, בקרה על ההשקיה, התאמת ההשקיה לעונות השנה, יעילות בפיזור המים, אחזקת המערכת ההשקיה וכדומה. כאשר מתכננים נכון גנים ונוף, במטרה להפוך אותם לגנים חסכניים במים, חשוב להתייחס למספר כללי יסוד:
• סוג הקרקע ועומקה
• טופוגרפיה 
• אקלים
• צמחייה מתאימה
• יצירת מיקרו אקלים  - הקטנת קרינה והתאדות
• חיפוי קרקע
• השקיה יעילה
• אחזקה נאותה של מערכות ההשקיה, הצמחים והגן

מיזוג מוצלח בין כל הגורמים על-ידי המתכנן, תוך שקלול המגבלות, יביאו ליצירת גן חסכוני, מותאם לסביבה, נעים ונוח.

לצפייה במסמך המלא: חסכון במים - תכנון גנים ונוף